Luizenprotocol


Hoofdluis protocol OBS De Albatros

Heeft uw kind of een klasgenootje last van luizen, dan kunt u hier informatie vinden over ons luizenprotocol.

Voor meer informatie over luizen kunt u terecht op de website van de ggd: www.ggdzhz.nl. (informatie voor - ouders - hoofdluis)
Hieronder staat de laatste informatie omtrent de vernieuwde richtlijnen hoofdluis.

Hoofdluis
Luis in je haar? Kammen maar!
Nieuwe aanpak hoofdluis: maatregelen in de omgeving niet meer nodig

Een besmetting van hoofdluis onder kinderen komt vaak voor. Op zichzelf is de hoofdluis een onschuldig beestje dat geen ernstige ziekten veroorzaakt. Wel kan het vervelende klachten geven. Als een besmetting met hoofdluis niet behandeld wordt kan deze zich razendsnel verspreiden. Besmetting met hoofdluis heeft absoluut niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Integendeel, hoofdluizen lijken een voorkeur te hebben voor een schone hoofdhuid.

Voorkomen van hoofdluis
Een preventief middel tegen hoofdluis bestaat niet. Voorkómen van hoofdluis bestaat dus uit het zo vroeg mogelijk ontdekken van een besmetting. Het is dus verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld één keer per week, het haar van uw kinderen te controleren op hoofdluis met een speciale fijntandige kam (luizenkam of netenkam).

Verschijnselen hoofdluis
De volgende verschijnselen van hoofdluis kunnen zich voordoen:
- jeuk op het hoofd (veroorzaakt door het zuigen van bloed door de luizen)
- kleine grijs of bruin gekleurde beestjes in het hoofdhaar of op de hoofdhuid
- kleine wit/grijze bolletjes (de neten), per stuk vastgeplakt aan een haar, dicht bij de hoofdhuid. Zand of roos zit los op de hoofdhuid, neten kleven vast aan de haren.

Wat te doen bij hoofdluis?
De beste behandeling bij hoofdluis blijft kammen, kammen, kammen: het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een fijntandige kam. Het is belangrijk om regelmatig, bijvoorbeeld één keer per week, het haar van uw kinderen ter controle te kammen met de fijntandige kam, om een nieuwe besmetting snel op te sporen.

Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een behandeling van het haar met een anti hoofdluismiddel. Er zijn verschillende werkzame middelen tegen hoofdluis te koop. Er zijn twee middelen die luizen doden door een chemische werking. Ook is er een nieuw middel zonder chemische werking dat een afsluitend laagje vormt om de luizen, waardoor deze stikken. Meer informatie over deze middelen kunt u bij drogist of apotheek verkrijgen.

Informeer bij hoofdluis de leerkracht en ouders van vriendjes/vriendinnetjes zodat andere kinderen extra gecontroleerd kunnen worden en verdere besmetting mogelijk beperkt kan blijven.

Nieuw: maatregelen in de omgeving niet meer nodig
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteerde op 16 maart 2011 de vernieuwde richtlijn Hoofdluis. In de oude richtlijn werden bij hoofdluis aanvullende maatregelen in de omgeving geadviseerd. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de effectiviteit van al deze maatregelen. Alle maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Meer weten?
Veel informatie over hoofdluis is te vinden op de themawebsite van het RIVM. Als ondanks alle inspanningen de luizen hardnekkig blijven terugkomen raadpleeg dan een medewerker van het jeugdteam van de GGD Zuid Holland. U kunt van maandag t/m vrijdag bellen met 078- 770 85 00.